Küldetésünk

A Léghajó Program 2004. januárjában indult el azzal a céllal, hogy a gyakorlatban is használható ismereteket nyújtsunk azokra az esetekre, amikor egy gyermek bajba kerül.

Miért fontos ez a cél?

A gyermekeket veszélyeztető helyzetek – akár betegségek, akár balesetek – gyorsan alakulnak ki, és többnyire oxigénhiányhoz vezetnek. Az oxigénhiány pedig – ha nem avatkozunk közbe – néhány perc leforgása alatt súlyos károsodásokat, akár keringésleállást is okozhat. Tehát nem elegendő ezekben a helyzetekben csak mentőt hívni, be kell avatkozni. A statisztikák szerint viszont sokszor nem történik ilyen esetekben semmi. Miért? Egyszerűen azért, mert a laikusok bizonytalanok a baj súlyosságának megítélésében és nem ismerik az életmentő technikákat. A Léghajó Program kurzusain ezt a tudást sajátítják el a résztvevők.

Kinek érdemes mindezt megtanulni?

Mindenkinek, aki gyerekek közelében van vagy velük foglalkozik. Elsősorban szülőknek, nagyszülőknek, babysittereknek, óvónőknek, bölcsődei gondozónőknek, tanároknak, illetve mindenkinek, aki érintve érzi magát és motivált. A legfontosabb azoknak a gyerekeknek a szülei számára, akik légzés-keringésleállás szempontjából veszélyeztettettek. Az ő támogatásukra jött létre alapítványunk.

Nem bonyolult megtanulni a gyermek-elsősegélynyújtást?

Az alapfokú gyermek-elsősegély nem ördöngösség, nem igényel különleges képességeket. Nem is működhetne, ha szuperhősökre lenne kitalálva. A kurzusokon nagy hangsúlyt fordítunk az elsajátíthatóságra és a gyakorlati használhatóságra. Ezt a szülői visszajelzések alapján időről-időre újraértékeljük, módosítjuk.

Ezek a témák a szülőkben, résztvevőkben növelhetik a félelmeket.

Ez látszólag igaz, de a valóságban ennek épp az ellenkezője történik. A Léghajó kurzusain egy-egy betegség vagy baj megbeszélésekor kitérünk annak valós esélyeire (pl. bölcsőhalál esetén), a lehetséges megoldásokra. Fontos, hogy minden betegségnél, balesetnél részletesen beszélünk a megelőzés lehetőségeiről. Kurzus végére a szülők eljutnak oda, hogy rendszerben tudnak gondolkodni, az elsősegélynyújtás rendszerében.

Ma a babákat, gyerekeket több veszély fenyegeti, mint régebben?

Semmiképp sem, legfeljebb mások a hangsúlyok. A szülői szorongásokat sokszor a bulvármédia és a kontrollálatlan internetes információáramlás gerjeszti, ezzel szemben a statisztikák azt mutatják, manapság vannak a kicsik a legnagyobb biztonságban. Persze válaszokat sürgetnek a kor kihívásai, pl. táplálkozás, védőoltások, mozgásszegény-életforma, képernyő-függőség, de ezekre léteznek válaszok. A gyermekkori vészhelyzetek elhárításának soha nem volt annyi lehetősége, könnyen tanulható technikája, mint manapság.

Elérhető-e az, hogy ne kerülhessen bajba egy gyermek?

Nem, de csökkenthető az esélye. A gyerekek zöme nagyobb bajok nélkül felnő, bár az ő szüleik is izgulnak az első lázas betegségnél, hasmenésnél vagy eleséseknél. Ugyanakkor soha nem lehet kizárni egy komolyabb baleset vagy betegség lehetőségét. Persze nem szabad úgy élni, hogy ez határozza meg a mindennapokat, mert akkor a szülő szorongásairól fog szólni a gyermeknevelés és ez negatívan hat vissza. Egyik szülő mondta az egyik kurzuson a következő mondatot, amit azóta minden kurzuson elmondunk: “sok baj történhet egy gyerekkel, de a legnagyobb baj az, ha nem történik vele semmi”.

Kurzusainkról itt olvashat részleteket.